Update: Uitvaarten & Coronavirus (geplaatst op 23-4-2020)

Het coronavirus, welke de ziekte COVID-19 veroorzaakt, heeft Nederland in zijn greep. Het virus dat zijn oorsprong kent eind 2019 in China is uitgebreid tot een wereldwijde pandemie, welke nagenoeg alle landen heeft bereikt.
Ook in Nederland zijn de gevolgen merkbaar: diverse beperkende maatregelen zijn getroffen om verdere vespreiding tegen te gaan én helaas is ook het sterftecijfer de afgelopen weken ruim hoger dan in dezelfde periode in voorgaande jaren het geval was.

Uitvaartonderneming in coronatijden

Als uitvaartverzorging ondervindt Alphega uiteraard de gevolgen van het coronavirus. De beperkende maatregelen zorgen ervoor dat een afscheid ten tijden van het coronavirus er wellicht anders uit zal zien dan op voorhand gewenst zou zijn door de overledene en/of de nabestaanden. Op een speciale pagina (link hier) heeft Alphega de gevolgen voor uitvaarten uiteengezet. Deze pagina wordt regelmatig bijgehouden en geüpdatet waar nodig.

De belangrijkste gevolgen voor uitvaarten op een rijtje:

  • Uitvaartplechtigheden en condoleancebezoeken mogen uit niet meer dan 30 personen bestaan.
  • De 1,5 meter onderlinge afstand dient hierbij te kunnen worden genomen.
  • Na afloop van een begrafenis of crematie volgt geen nazit én wordt er ook geen catering geserveerd.
  • Thuisopbaring is nog altijd mogelijk.
  • Er is geen verplichting om een uitvaartkist direct te sluiten.

 


Sterftecijfers

De sterftecijfers en de door Alphega verzorgde uitvaarten geven grote verschillen weer tussen diverse gemeenten. Binnen het werkgebied van Alphega is te zien dat met name de gemeenten Nunspeet en Heerde hard getroffen worden door het coronavirus met toename van ruim 400%, terwijl in andere gemeenten er nagenoeg geen toename in het aantal overlijdens of verzorgde uitvaarten is te bespeuren.
Om aan de enorme toename het hoofd te kunnen blijven bieden én om voor een ieder een waardig afscheid te kunnen blijven waarborgen heeft Alphega een aantal (nood)maatregelen getroffen. U leest meer over deze maatregelen op een andere speciale pagina (link hier).

Alphega heeft inmiddels tientallen uitvaarten mogen verzorgen, waarbij de overlijdensoorzaak de ziekte COVID-19 is geweest, of waarbij een sterke verdenking richting het coronavirus is.

Trots

Enorm trots zijn wij op ons team van uitvaartverzorgers, rouwautochauffeurs en laatste verzorgenden, die in deze bizarre tijden het mogelijk maken dat voor een ieder een waardig afscheid kan worden aangeboden.
Aan alle wensen van overledenen en of nabestaanden hebben wij, mits deze binnen de opgelegde beperkende maatregelen blijven, gehoor kunnen geven en deze ook naar wens kunnen uitvoeren. 

Alphega zal zich ook de aankomende tijd volledig blijven inzetten om een waardig afscheid voor een ieder te kunnen blijven bieden, daar kunt u op vertrouwen!
 

Cookie instellingen