Begraven

In Nederland wordt nog steeds veel voor begraven gekozen. Zeer zeker is dat het geval in de gemeenten Nunspeet, Elburg en Oldebroek. Maar wat is begraven nu eigenlijk precies? Om voor u beter inzicht te krijgen wat er bij begraven hoort en wat begraven is, zetten wij een aantal veel gestelde vragen op een rijtje.


Wilt u nog meer informatie? Neem contact met ons op via info@alphega-uitvaart.nl of 0341-264395
 

Welke vormen van uitvaart zijn er?

In Nederland kennen we een drietal verschillende mogelijkheden tot ‘lijkbezorging’. Lijkbezorging is een oud woord dat door bijna niemand meer wordt gebruikt, maar als wettelijke bepalingen omtrent een overlijden staat vastgelegd in de ‘Wet op de lijkbezorging’. Het doel van deze wet is om te regelen wat er met een lichaam van een overleden persoon moet gebeuren na te zijn overleden of na dood te zijn geboren.

De mogelijkheden zijn:
  • Begraven; waar wij u hieronder meer over vertellen.
  • Natuurbegraven; waar u op deze pagina meer informatie kunt vinden
  • Cremeren; waar u op deze pagina meer informatie kunt vinden
  • Óf: Ter beschikking stellen aan de medische wetenschap
 

Wat is een begrafenis?

Een begrafenis is de plechtigheid waarbij iemand die is overleden begraven wordt. Andere woorden voor begrafenis zijn teraardebestelling, graflegging en inhumatie. Er wordt een grafkist in de aarde gelegd. De begrafenis besluit een geheel aan plechtigheden dat uitvaart wordt genoemd. Het woord uitvaart wordt zowel bij een begrafenis als bij een crematie gebruikt.
Dat het lichaam van de overledene nog steeds ergens is kan troost geven aan de nabestaanden. Tevens biedt begraven een tastbare gedenkplaats. Een begrafenis mag alleen plaatsvinden op door de overheid aangewezen plaatsen. Een begrafenis in een (eigen) tuin is dus alleen mogelijk indien de overheid hiervoor toestemming heeft verleend.
Alphega verzorgt alle voorkomende uitvaartmogelijkheden, waaronder ook de complete begrafenis.
 

Waarom kiezen mensen voor begraven?

Mensen kiezen vaak voor begraven, omdat het voor nabestaanden fijn is om op een rustgevende plek hun geliefde te kunnen gedenken. Daarnaast is het vaak mogelijk om zelf een graf uit te kiezen. Ook mag de familie tijdens een begrafenis mee naar het graf en bijdragen aan de graflegging. Religie speelt ook een grote rol in de keuze voor begraven. Naast regulier begraven geven steeds meer mensen de voorkeur om begraven te worden op een natuurbegraafplaats.
Een nadeel van begraven is wel dat het duurder is dan cremeren, dat komt door de kosten van het graf. De kosten die er bij begraven nog bij komen zijn de grafrechten, onderhoud en kosten voor het gedenkteken. Ook kan de locatie van het graf extra kosten met zich meebrengen.  
 
Wilt u nog meer informatie? Neem contact met ons op via info@alphega-uitvaart.nl of 0341-264395
 

Wat zijn de kosten van een begrafenis?

Bij veel uitvaartondernemers kunt u offertes aanvragen, dat geldt ook voor Alphega Uitvaartbegeleiding. Begraven is duurder dan cremeren. U kunt ervoor kiezen om een persoonlijk gesprek aan te vragen bij Alphega Uitvaartbegeleiding. In dit gesprek kunt u uw wensen aangeven en op basis van uw wensen maakt Alphega Uitvaartbegeleiding een kostenoverzicht van de begrafenis. Daarnaast kunt u ook de pagina over uitvaart kosten bekijken voor meer informatie of uw eigen kosten te berekenen in onze kostencalculator.
 
Wilt u graag een persoonlijk gesprek? Neem dan contact met ons op via info@alphega-uitvaart.nl of 0341-264395
 

Voor welke locaties verzorgt Alphega de begrafenis?

Het werkgebied van Alphega is gelegen tussen de plaatsen Zwolle, Apeldoorn, Amersfoort en Lelystad. Alphega verzorgt de begrafenissen in de gemeenten Nunspeet, Elburg, Oldebroek, Hattem, Dronten, Heerde, Epe, Harderwijk, Ermelo, Putten, Zeewolde en Zwolle

 

Contact

Cookie instellingen