Cremeren

Cremeren, ook wel lijkverbranding of verassing genoemd, is de meest voorkomende vorm van een uitvaart in Nederland. Alphega Uitvaartvaartbegeleiding verzorgt crematies in Nunspeet, Harderwijk, Ermelo, Epe, Heerde, Elburg, Oldebroek, Hattem, Zwolle en Dronten. Op deze pagina geven we antwoord op veel gestelde vragen rondom crematies.   Mocht u meer informatie willen over cremeren dan kunt u contact met ons opnemen via info@alphega-uitvaart.nl of 0341 26 43 95.
 

Waarom kiezen mensen voor cremeren en niet voor begraven?

Een van de factoren die een rol spelen waardoor mensen kiezen voor cremeren in plaats van begraven is dat cremeren goedkoper is. Mensen moeten betalen voor grafrechten bij de begraafplaats, maar daarnaast kost een grafmonument ook geld. Daarnaast zitten er ook praktische voordelen aan cremeren. Zo kunnen de asresten makkelijk in een urn bewaard worden en eventueel verdeeld worden onder de nabestaanden.
 

Welke typen crematies zijn er?

Er is onderscheid te maken in twee typen crematies: Eén waarbij er gebruik gemaakt wordt van (alle) in het crematorium aanwezig zijnde faciliteiten, zoals aula en koffie- of familiekamer. Met 'technisch' cremeren, wordt veelal een crematie aangeduid zonder dat er verder gebruik wordt gemaakt van de in het crematorium aanwezig zijnde faciliteiten.
 

Wat zijn de locaties van crematoria?

Een crematie vindt altijd plaats in een crematorium. Het gebied waar Alphega werkzaam is wordt meestal gekozen voor de volgende crematoria:
 
Crematorium Kranenburg te Zwolle
Crematorium Heidehof te Ugchelen (Apeldoorn)
Crematorium Amersfoort te Amersfoort
Yardenhuis van Lelystad (voorheen crematorium Ölandhorst) te Lelystad 

Wilt u graag meer informatie over crematies in Nunspeet, Harderwijk, Ermelo, Epe, Heerde, Elburg, Oldebroek, Hattem, Zwolle en Dronten? Neem dan contact met ons op via info@alphega-uitvaart.nl of 0341 26 43 95.
 

Wat is het proces van een crematie?

Een crematie vindt plaats in een crematieoven. In deze oven wordt het lichaam verbrand. In de crematieoven is de temperatuur ongeveer 1100 graden Celsius en het proces duurt ongeveer anderhalf uur (verassingstijd). Het as wat overblijft van een volwassen persoon weegt ongeveer 2,5 tot 3 kilo (inclusief uitvaartkist). Het lichaam wordt niet verbrand door de vlammen, maar de verassing gebeurt door de hoge temperatuur. De verbranding verloopt geheel rook- en reukloos.
 
Na de crematie kan de as in een urn worden bewaard, maar ook is het mogelijk om de as uit te strooien.  
 
Alphega verzorgt alle voorkomende uitvaartmogelijkheden, waaronder ook de complete crematie.
 

Hoelang moet de as bewaard worden in het crematorium?

Wettelijk vastgesteld moet de as één maand bewaard worden in het crematorium. U kunt een half jaar beslissen wat u met het as wilt doen, zonder dat daar kosten aan worden verbonden.
 

Wie zijn er betrokken bij het crematieproces?

Een van de betrokken bij het crematieproces is het crematorium. Hier wordt het lichaam verbrandt en vaak vindt hier ook de afscheidsdienst plaats. Daarnaast is een uitvaartverzorger betrokken bij het crematieproces, zodat het proces goed verloopt en er een waardig afscheid gerealiseerd wordt. De uitvaartverzorger neemt de praktische zorgen van nabestaanden zoveel mogelijk uit handen en biedt steun in deze moeilijke periode. Als laatste bent u als nabestaande ook betrokken bij het proces, want wij zorgen voor u dat u een waardig afscheid krijgt en dat alles volgens uw wensen verloopt.
 

Wat zijn de kosten van een crematie?

Bij veel uitvaartondernemers kunt u offertes aanvragen, dat geldt ook voor Alphega Uitvaartbegeleiding. Cremeren is goedkoper dan begraven. U kunt ervoor kiezen om een persoonlijk gesprek aan te vragen bij Alphega Uitvaartbegeleiding. In dit gesprek kunt u uw wensen aangeven en maakt Alphega een kostenoverzicht van de crematie. Daarnaast hebben wij een kostencalculator waar u zelf de kosten kunt berekenen op basis van uw wensen.
 
Wilt u graag een persoonlijk gesprek? Neem dan contact met ons op via info@alphega-uitvaart.nl of 0341264395

Contact

Cookie instellingen